Lost in translation #117

I rummet jag bor i just nu bor vi 8 personer fran 6 olika lander. Alla pratar hyfsad engelska utom Israelen och Italienaren. Det gor liksom inte sa mycket, Italienaren tar sig runt pa ett valdigt animerat kroppssprak och mycket vilja medans Israelen ar som Skuggan. Han gar liksom aldrig in i ett rum. Plotsligt ar han bara dar. Forsvinner lika fort igen och materaliseras nagon annanstans. Lite kusligt faktiskt. Nar jag tanker pa det sa har jag aldrig sett honom ata, dricka eller sova heller. Hans totala brist pa behov ar formodligen hans raddning for han kan verkligen inte manga ord engelska. Hur han ens har tagit sig hit ar for mig en gata.

Hursomhelst sa funkar det anda trots en och annan sprakbarriar, det ar nar Italienaren med sitt otroliga kommunikationsbehov forsoker prata med Skuggan som det blir komiskt. Det syns liksom pa hall hur han tar sats, funderar och slutligen bestammer sig for att forklara for Skuggan att han forstar hur det kanns att inte kunna utrycka sig ordentligen.

Att dom sitter i samma bat, helt enkelt.

Italien -Ship, same ship!
Skuggan -Sheep?
Italien, frustrerad, gor simrorelser med armarna -No, ship!
Skuggan -Fish?
Italien, ser bekymrad ut -You hungry?


Cats and dogs, Doll. Cats and dogs.

Jag ar otroligt fortjust i dialekten har. Uppstyltad drottning-brittiska uppblandad med den slapigaste av slang.

Stod under en takkant och betraktade monsunregnet i sallskap med en aldre, otroligt elegant dam igar. Drakt och pumps. Fiffat vitt har i en perfekt svinrygg, lappstift och minen hos nagon som hangt med i tva varldskrig och anda inte skulle visa sig dod ute utan sina pumps och lappstift. Efter en stund tittade hon pa mig i mina lortiga shorts, barfota och med haret i sin vanliga "det regnar ute, lets go nuts"-frisyr.

-Cats and dogs, Doll. Today its really raining cats and dogs.
Jag log mot henne och svarade nagot instammande.
-But where's your thongs, Love?

Jag hade bara sprungit runt hornet fran mitt rum och darfor inte brytt mig om att ta pa mig flip-flopsen, alla stenlagda trottoarer har ar designade for att bli livsfarligt hala nar det regnar.
 
Och hon fragade efter mina flip-flops.
Inte mina trosor.

Dessutom kan jag, pa riktigt, vanja mig vid att standigt bli tilltalad med Doll, Honey, Sweetie och Love. Det tilltalar prinsessdelen av mig. Den som har thongs pa fotterna och borstar haret aven nar det regnar.

Med risk for att vara absolut..

..sist pa bollen.

Men nar blev det sa att jag (vi. alla.) blir tvungen att markera med "pa riktigt" varje gang jag faktiskt verkligen menar vad jag sager? Pratar jag (vi. alla.) sa mycket dynga att det har blivit absolut omojligt att avgora sanningshalten/ironi-nivan pa nagot alls? I skrift atminstone.

Jag ar i alla fall tillbaka i Byron Bay. Pa riktigt.
Det osregnar. Pa riktigt.
..och det gor inte sa mycket. Pa riktigt.

Porrsurfning vs Nervost Sammanbrott?

Datorerna pa hostelet har nagon typ av overkansligt barnfilter anslutet.

Idag kom jag inte at min mail.
Forsokte komma ihag om det ar nagot dirty dar.
Inte.
Tyvarr.


Jaja, tog mig vidare till flygbiljettbokarsidan och i samma ogonblick som jag har knappat in alla mina kortuppgifter och tryckt pa bekrafta kommer det igen.
Adult content
Pa JetStar.

Och jag vet inte om jag har fatt igenom min biljett eller inte, kommer inte at mailen. Forsoker kolla Nordea for att se om nagra pengar dragits.
Adult content.
Pa Nordea.

Tar mig muttrande till ett internetcaf'e valsignat befriat fran barnfilter bara for att upptacka att pengarna har dragits fran kontot men inget bekraftelsemail har anlant, inget flightnr eller bokningsnr med andra ord. Forsoker ringa JetStar. Natet ar overbelastat.

Om jag valde till avbestallningsskydd?
Sjalvklart inte.
But why, oh why..

Finanskris

Och da pratar jag om min egen hogst personliga finanskris. Jag ar vagt medveten om den mer internationella varianten, nagonstans langt, langt, inne finns det livssvaga foster till tankar angaende bostadslanlan, pensionsspar och en liten tanke om att just nu kanske inte var den basta tajmingen for att dra ifran en nagorlunda trygg inkomst. Langt inne dock. Och som sagt, inte sa livskraftiga.

Pa ett mycket mer medvetet, och akut, plan borjar jag bli medveten om att jag inte kan lalla runt barfota hur lange som helst. Jag har aven insett att aven om det mesta inte ar mycket, men nan krona, billigare har an hemma sa finns det tva saker som ar rejalt mycket dyrare.

Tva nodvandiga saker.
Absolut nodvandiga.
Cigaretter och bocker.

Svindyra ar dom. Cigen kan jag val forsta men jag minns fortfarande dagen nar bokskatten i Sverige sanktes med gladje. Jag laser. Och jag roker. Och just nu sa ar det pretty much what I do. Det hela ar otroligt irriterande. Det har natt en punkt nar jag faktiskt medvetet forsoker lasa langsammare, spara pa orden. Vardelost.

Sa i lasgladjen och nikotinberoendets namn tanker jag borja fundera pa att arbeta.
Snart.
Forst ska jag laga mig en naringsvidrig men billig middag pa ris och sweet chili, kopa en till bok, roka lite och borja ta mig tillbaka ner mot Byron Bay och Sydney.

Nemo who?

Jag ar i Cairns nu. Tidigare idag var jag pa stora barriarrevet och dok, 2 dyk och ett par timmars snorklande senare ar jag trott, trott och barnsligt lycklig. Jag har inte dykt sedan jag tog mitt cert for 4 ar sedan, har inte alls manga dyk i ryggsacken men jag kommer aldrig glomma dom dar forsta dyken i Thailand. Tyngdlosheten, fargerna, djurlivet och friheten att andas under vatten.

Idag fick Thailand storstryk.

Jag minns att min pappa i sin stoooora boksamling hade en bok (som jag nu har) som hette "Hajar". En dokumentarbok om ett tyskt par som hade dykt sig runt varlden, fotograferat och dokumenterat, inte bara hajar utan muranor, rockor, maneter, koraller, skoldpaddor och fisk av alla dess slag ocksa. Jag var helt absorberad av den dar boken nar jag var liten, tittade pa bilderna i timmar och helst ville jag traffa en murana. Jag hade boken i mitt rum sa lange jag bodde hemma och tittade, och sa smaningom laste, i den lite da och da. Och anda sedan dess har jag velat dyka, se dom dar bilderna live. Och idag har jag sett manga av dom dar bilderna, live. Visst sag jag mycket djur nar jag tog certet i Thailand ocksa men idag..magi. Ingen murana dock men overkligt manga sorters fargglada fiskar i alla storlekar, koraller, gigantiska musslor, blackfiskar. Vart jag an vande blicken bara kryllade det av liv, bara nagra meter under ytan..och vet ni...jag sag en haj!

En ratt liten en dock, ca en och en halv meter black tipped reef shark, vad nu den kan heta pa svenska.
Hade inte guiden redan innan dyket namnt att dom var ganska vanliga, och ofarliga hade jag val formodligen glomt att andats och drunknat pa flacken men nu var det bara..magiskt.



Det har var vart tva skitnatter i Brisbane, latt.


Orattvisa

Efter lilla, mysiga och alldeles underbara Byron kom Brisbane som en ovalkommen kalldusch.

Det ar val egentligen inte Brisbanes fel att det sporegnar, att det askade igar, att delar av stan var oversvammad och stromlos. Att telefon och internet var for svajiga for att riktigt funka. Inte heller ar det Brisbanes fel att staden ar overfull och att jag fick dela sovrum med 11 personer och min forkylning inatt. En meter under ett gurglande vattenror, overst i en gnisslande vaningsang. Inte heller ar det Brisbanes fel att jag nog bor pa den fulaste gatan jag nagonsin sett pa ett arligt talat ganska fult hostel. Likval klandrar jag Brisbane for alltihopa.

Flyg bokat, 06.10 imorgon bitti, det ar vart att kliva upp mitt i natten for att ta sig harifran.



Jag kommer uppriktigt..

..sakna Byron, cyklisterna, engelskorna och danskarna.
Hippien har ingen sett sen i torsdags.

Men nu har cyklisterna cyklat vidare, engelskorna ar pa vag till surfers paradise, danskarna har nyktrat till och jag satter mig snart pa en buss till Brisbane dar jag nog mest tanker tvatta klader, kurera forkylning och boka ett flyg till Cairns. Om jag bara kan bli av med nastappan tankte jag passa pa att dyka lite innan jag ar helt luspank och maste borja fundera pa att borja anvanda skor och borsta haret igen.

Kamma mig och skaffa ett jobb helt enkelt.
Hemska tanke.

(och hade jag inte a) varit tekniskt efterbliven och b) packat ner kameran djupt, djupt ner i vaskan sa hade jag forsokt fa in lite foton, nu blev det hela ett for stort projekt, semesterkoma )


Quick! Hit the beach..

..the sun is out!

For tio minuter sen regnade det sa att plattaket dundrade orovackande mycket. Nu ser det ut som om det aldrig regnat, stralande sol och precis lagom varmt. Och sa har det hallt pa sen i sondags.

Vilket gor detsamma, vad spelar det for roll med lite regn nar man anda redan har bikini? Och solen leder anda med minst 10-4, idag.

Vi (en lika ostadig som lost sammansatt grupp av 4 engelskor, 2 danskar, 4 australiensare on a mission, jag och en nagot..vilse 60-arig kalifornisk hippie har liksom mest hamnat pa samma stalle, samtidigt och ar hoptryckta pa ungefar 10 kvm, "vi" ar alltsa mer en beskrivande term av det fysiska rummet an nagot valt tillstand) flyttar oss nagra meter bara, nagra minuter under ett plattak och solen stralar igen, efter regn kommer ju som bekant solsken.

Det kommer bli valdigt konstigt att komma hem och ha ALLA mina enorma 33kvm for mig sjalv. Och C the Fatcat saklart, enligt rykten fran kungsbacka tar han upp en hel kvm ensam nu for tiden.

In a land far, far away..

..laste en flicka, fortfarande pa balkongen, i bikini, det har och motade pa sa vis effektivt bort ett litet, litet fro av hemlangtan.

Rattor?
Vinterkraksjuka?
4 grader?
Mest sokta person pa sundsvallsdelen av Sesam; Cain Dotson?

Hej, vi hors.


Byron Bay

Jag och monstervaskan aker vidare imorgon, jag har fatt erkanna mig besegrad och har blinkat till mig ett eget horn i brors garderob att fylla med saker istallet for att forsoka stretcha ut sommarna pa vaskan. I ett obetanksamt ogonblick flog det aven ur honom att foretaget han jobbar at anda sponsar hemskeppning av hans grejor.

Nu aven mina.
Baksidan av det hela ar att det handlar om juni -09 men det far bli ett senare problem.

Imorgon aker jag till Byron Bay pa obestamd framtid, min bussbiljett racker anda till Brisbane och tillbaka till Sydney men later mig hoppa av och pa som jag vill inom 6 manader. Far se hur det blir men jag tanker definitivt aka tillbaka hit en svang till innan jag aker hem. Ar precis lika kar i Sydney som jag blev dag ett. Efter dagens farjeutflykt till Manly kan den till och med ha djupnat nagot.

Ur Lonley Planet.
When Byron Bay is good, it's very, very good. Long days, balmy weather, endless beaches, delightful accomondation, delectable food, rapturous nightlife - you get the picture.

Japp, det gor jag, och jag inser aven att jag kommer innan varmen nar 45graders strecket dagligen och host och jullov borjar. Ska nog trivas dar med.

Skrev hon fran balkongen, i bikini, syrssurr, 25 graders varme och stjarnklar himmel trots Star City Casinos forsok att lysa upp hela himlen.

Sa javla omodernt

Borde inte mens ha evolutionerats bort for lange sen? Tillsammans med finnar pa hakan? Vem fan bryr sig om blindtarmar, det har ar viktigt.

Note to self:
Fnys aldrig mer 'men vilket trams, vadda pms, det dar ar bara sant folk hittar pa' till din mamma.
Skriv inte orationella, spydiga sms under inflytande av ovan namnda 'hittepa'.

Bada delarna kommer bara resultera i daligt samvete.

I ovrigt sa har jag agnat dagen at att trosta mig sjalv pa Paddington Markets, fem sma tavlor (pyttesma, verkligen) och ett par skor skankte viss trost. Resten tog jag hand om genom att ata min kroppsvikt i korsbar och pizza och sen titta pa Brad Pitt som gymtont i Burn after reading med en hink popcorn. Bor och flickvan var ocksa dar men nagonstans sa var det anda popcornen som spelade huvudrollen.

Goodbye p-stavar, hello verklighet.

Snopet

Jag var hos frisorskan i over tre timmar igar.
Sa har i efterhand kan jag inte riktigt forsta varfor, min saxskrack maste ha slagit igenom hart och hon har knappt klippt alls. Fast det kan ju ha att gora med dom illgula slingorna hon astadkom nar hon forsokte fixa mina gamla utvaxta slingor. Vara miner av ren skrack var valdigt matchande nar hon plockade bort foliebitarna ur mitt har.

Men nu ar det illgula overfargat, haret nagra millimeter kortare och jag kan slappa frisorangesten i tva ar till.
Tack Tack.

Teenangst/vinbloggande

Idag har jag petat i mig en flaska vin pa en italiensk krog, Cicciolina. God pasta, roligt namn, mycket bra. Bror och svagerska har pratat Obama, Anna Lind och nagot annat av varde. Jag har tuggat sonder alla nagelband pa hoger hand och forsokt rakna ut vad 'inga uttunningar och forsok for guds skull inte klippa upp, allt blir baklanges och du maste tanka tvartemot' kan tankas heta pa engelska. Snart ska jag lagga mig i fosterstallning och "sova"*. Sen ska jag klippa mig.

Its a hard knock life.

Ps.  Jag tog mig till George Street, pa mandag sager vi hejda till Sydney och hej till Byron Bay. Ds.

*angestvrida mig i svettiga lakan pa en fjantigt mjuk 90' sang.

Varldens samsta backpacker

Den senaste veckan har jag utan framgang forsokt ta mig ivag fran Sydney. Problemet ar att jag ar sjukligt lattdistraherad och arligt talat sjukligt lat. I en veckas tid har jag forsokt ta mig till George Street, ungefar 20 minuters promenad fran lagenheten, men blir gang pa gang distraherad pa vagen av nagot annat*. Pa George Street ligger kontoret dar jag tankte kopa mitt busspass som jag tror ska fa ta mig upp langs ostkusten. Eller ner till Melbourne. Jag vet inte. Huvudplanen ar bara att ta mig till George Street, ett beslut i taget ar uppenbarligen mer an jag kan hantera. Pa vagen till George street tankte jag aven vanja mig vid tanken pa att spendera manga timmar pa buss, vilket bara det ar en rakt igenom obehaglig tanke. Jag gillar inte bussar. Men backpackers flyger inte inrikes. Tydligen. Sager budgeten.

Idag provade jag igen. Tog mig nastan anda fram. Slog mig nastan fram genom japanhorden vid husets granne Star City Casino. Tankte lite pa att det var ovanligt manga fulla manniskor i hogklackat i Darling Harbour klockan 3 pa eftermiddagen. Vid rodljuset bredvid den dygnetruntoppna puben pa hornet vid seveneleven blev jag upplyst av en salongsberusad man att det ar Melbourne Cup, ett stort hastkapplopningsarrangemang,  idag och att i princip allt av praktiskt varde, forutom krogar, ar stangt. Sa aven busskontor.

Gick hem och surade lite istallet. Jag har blivit forkyld. Den illasinnade varianten med lite feber, lite snor, lite svidande ogon. Lite av allt, ratt trist sammantaget och inget en lakare ids befatta sig med och an mindre skriva ut nagot spannande mot.

Nu dricker jag dubbla Berocca ++ och tanker 'ett, tva, tre, pa det fjarde ska det ske.' Enough is enough, imorgon ska jag ta mig till George Street, sa ar det bara.

*restauranger, butiker, strander, bokaffarer, parker, bror och svagerska, tyskungarna (dom med engelskan), museér, frisortider och cafeér. Faktiskt nastan vad som helst.

Att mota sina fasor

Alla har vi vara grejor som skrammer oss. Torgnysdotter skrev om aktenskap/tvasamhets/banklan/etc-skrack pa sin blogg idag (igar?). Jag forstar precis vad hon menar men det har ju liksom anda inte hindrat mig fran att forsoka.

Det jag nu ska gora skrammer mig betydligt mer.
Jag ska klippa mig.
Hos en frisor.

En vilt frammande manniska ska slappas los i djungeln som ar mitt har. En vilt frammande manniska med egna ide'er och visserligen proffesionella asikter men andock inte med den djupa forstaelsen for livet med en semiafro som jag med blod (naja, men mamma rakade dock klippa mig i orat nar jag var liten, arret syns an), svett och tarar har skaffat mig dom senaste 27 aren. Det ar inget skamt. Nagra inspirerade klipp med en sax i det har och mitt narmsta ar kommer fa tillbringas i flator. Eller med tvatimmars arbete med en plattang varje dag vilket jag inte pa nagot vis ar beredd att utsta.

Det ar nagot med mitt har som far frisorer att bli 'inspirerade"och "kreativa" och den som far lida ar jag. Och dessutom far jag betala dyrt for det. Somliga tycker det ar lyxigt. Ett par timmar med nagon som masserar harbotten och pysslar med en i ett par timmar, kanske smapratar och bjuder pa en kaffe. Sjalv sitter jag stel av skrack, okonversationsbar, och foljer varje liten saxrorelse med ornblick. Jag ar inte overdrivet fafang, det ar inte det,(det GAR inte med det har haret) men mitt har ar definitivt "kreativt" nog alldeles av sig sjalvt. Det behover ingen hjalp. Alls. I mina tonar gick jag standigt till nya frisorer som alla fick nagot galet i blicken och som sen klippte, fonade, gelegeggade och harnalade mig rakt ner i annu en marklig "frisyr" (las galet rufs). Jag vagade aldrig atervanda och gick sen till nasta. Som gjorde samma sak. Och jag grinade.

Det finns summa en frisor som inte gor mig nervos och hon ar pa andra sidan jordklotet. Och till och med nar hon (jag) har varit i samma stad som jag har jag manga ganger hellre klippt mig sjalv, liksom klippt bort dom varsta tovorna bara. Latet haret ordna sin egen frisyr via slitning. Konstigt nog funkar det bast. Men nu ar laget illa, vid narmare eftertanke sa ar det nog bortat 2 ar sedan jag klippte mig 'pa riktigt' och det borjar bli ohallbart.

Sa imorse bet jag ihop och gick till min svagerskas frisor och bokade en (svindyr) tid. Nar jag trodde allt var klart, tid bokad och den dar lilla lappen med tid i min hand, pa vag ut sa ber frisorskan mig att vanta.

-Please sit down for a moment.
Sen drar hon lite i lockarna, rufsar runt lite med kannarmin och piper..
-This is gonna be so much FUN!

Fan ocksa.


Schlagertema

I fredags blaste det snudd pa storm, var mulet och, enbart, 36 grader varmt. Kanslan av att vandra omkring i en jattestor hartork var total. Valdigt Carola. En promenad over den langa bron som gar over Darling Harbour senare, utan harsnodd, tog dock bort alla carola-kanslor och en titt i ett skyltfonster avslojade vad jag misstankt over hela bron. Mitt har har gatt bananas och jag ser pa det stora hela ut som en valdigt oborstad storpudel. Lackert.

Kommer fram till festen som vardinnan pa sin usla engelska inte lyckats formedla ar en Halloweenfest. Blir presenterad for en engelsk tjej i fladdermusvingar och orovackande stora pupiller som blir sa till sig nar hon hor att jag ar svensk att hon drar igang en...intressant version av Lena PHs 'Det gor ont" och berattar att hon brukar aka till sverige bara for att se melodifestivalen varje ar men att det har blivit sa svart och dyrt nu nar det ar flera delfinaler. Kan jag, i egenskap av svensk, kanske gora nagot at det?

Nej, inte mycket.

RSS 2.0